کنترل کیفیت در صنعت سیمان

نقش موثر پارامترهای کیفی در کاهش مصرف انرژي و افزايش توليد

مقاله : نقش موثر پارامترهای کیفی در کاهش مصرف انرژي و افزايش توليد

نویسنده : مهندس سیامک امیرشکاری

مقاله ارائه شده در سمینار مدیران کنترل کیفی در سیمان سپاهان

خلاصه :

نقش موثر واحدهاي كنترل كيفي در كاهش مصرف انرژي و افزايش توليد

-          كيفيت بهتر (نه بالاتر)

-          توليد بيشتر

-          هزينه كمتر

عوامل موثر بر مصرف نسوز

1-      فاکتورهای مربوط به تولید و نصب نسوز

-          کیفیت مواد نسوز

-          کیفیت تولید آن(تکنولوژی تولید نسوز)

-          طراحی نسوز

-          نصب مناسب

-          انتخاب مناسب در نواحی مختلف

2-                 فاکتورهای مربوط به راهبری سیستم

-          نوسانات در مقدار بار ورودی (تنظیم فیدرها) و کنترل سیستم در شرایط پایدار

-          کاهش توقفات (استارت و استوپ ها و گرم و سرد کردن کوره)

-          ظرفیت تولید واقعی

-          شرایط مکانیکی و تنش های اعمالی بدنه ، گپ و اوالیته

3-                 فاکتورهای کنترل کیفی و مواد

-          نوسانات شیمیائی خوراک

-          واکنش پذیری و قابلیت پخت مواد

-          خواص رئولوژی فاز مذاب

4-                 موارد مربوط به طراحی و نوع سیستم

-          سیستم پخت (بار حرارتی منطقه پخت و ...)

-          نوع مشعل

شدت حملات تخریبی مواد  در فاز مذاب در منطقه پخت به عوامل زیر بستگی دارد.

-          دمای پخت

-          مقدار درصد فاز مذاب

-          ویسکوزیته فاز مذاب

-          کشش سطحی و واكنش پذيري فاز مذاب

-          نفوذ پذیری نسوز

-          زمان قرار گرفتن در معرض محیط حمله ور و فعال

 

امکان گرفتگی در سیلوها با اقدامات زیر کاهش می یابد

 

-          جایگزینی جزئی گچ ژیپس با انيدرید(بدون آب)

-     تولید و بدست آوردن گچ همی هیدرات (نیم مولکول آب) در نتیجه دمای سيمان در آسياب بالاتر و در ورودي سيلو پائين تر تنظيم شود. خصوصا مواردی که آب داخل آسیاب تزریق میشوند دماي سيمان  افت نداشته باشد و سیستم با دمای بالاتر راهبری شود اما دمای سیمان ورودی به سیلو حتی الامکان کمتر از 80-70 باشد

-          افزایش نرمی سیمان

-          تولید سیمانی که تمایل کمتری به آب دارد (كاهش مقدار درصد فاز C3A)

-          کاهش و یا تنظیم مناسب آب تزریقی در داخل آسیاب

-     مواد افزودنی که درصد رطوبت بالائی دارند حتی الا مکان قبل از آسیاب خشک شوند (با موازنه انرژی حول آسیاب مقدار درصد آب مجاز در مواد ورودی خصوصا در افزودنی ها چون سرباره و پوزولان قابل محاسبه می باشد)

 

قابليت سايش كلينكر به پارامترهاي زير بستگي دارد

* ترکیب شیمیائی و مینرالوژی کلینکر

LSF

C3S

C2S

قابلیت سایش کلینکر بالاتر (grindability)  مصرف انرژی کمتر (EKw/t)

 

-          درصد فاز  C3Sبیشتر

-          تعداد خلل و فرج در واحد طول بیشتر(N1)

-          اندازه فازهای C3S  کوچکتر باشد.

 

با تنظیم بهینه ترکیب شیمیائی و دانه بندی خوراک کوره و پخت بهتر کلینکر :  دانه بندی بهتر ، تخلخل کمتر ، آهک آزاد كمتر و با کاهش درصد آهک آزاد (با پخت بهتر) درصد فاز آلیت بیشتر و اندازه کریستالهای آن کوچکتر و قابلیت سایش کلینکر بهتر خواهد شد.

اهمیت یکنواختی خوراک کوره

 

1-                 تغییر حداقل در سوخت و شرایط راهبری کوره ، کوره در شرایط پایدار (Steady) بهره برداری می شود.

2-                 کوتینگ پایدارتر و عمر نسوز افزایش می یابد

3-                 گرفتگی ها از جمله گرفتگی پیش گرم کن تشکیل رینگ کمتر رخ می دهد.

4-                 درصد کلینکر نامنطبق کمتر خواهد شد.

5-                 حرارت مصرفی ویژه (kcal/kg) کاهش مییابد

6-                 کیفیت کلینکر خروجی بهتر و یکنواخت تر خواهد بود.

7-                 قابلیت سایش کلینکر بهبود می یابد.

8-         با مصرف انرژي كمتر به دانه بندی مورد نظر در آسیابهای سیمان دست خواهیم یافت و نوسان در دانه بندی نیز کاهش می یابد ، مشکل درجه حرارت با کلینکر سخت تر بیشتر ظهور می کند (كاهش توليد ،  افزايش انرژي الكتريكي مصرفي ويژه )

 

کاهش نوسانات خوراک کوره

 

1-      انتخاب آگاهانه مواد از جبهه های مختلف معدن (شناسائی معدن و ذخیره مناسب دپوها برای هر سالن)

2-      تغذیه مداوم سنگ شکن

3-      تغذیه مناسب و شارژ صحیح سالن پیش اختلاط

-         در صورت نداشتن سیستم توزین قبل از سنگ شکن مواد مختلف به طور جداگانه در سالن شارژ شود.

4-      عملکرد سالن

-         توقفات استاکر در ابتدا و انتهای پایل

-         تعداد لایه های مواد (طراحی حدود 500 تا 600 لایه)

-         راندمان اختلاط SDLSF < 6-7

-         نوسانات در ابتدا و انتهای سالن

 

5- تنظیم مواد در سالن

- در حد امکان نزدیک به مدولها و درصدهاي مورد نظر در خوراک کوره تنظيم شود.

 

مزایای این اقدام

- (يعني حداقل مواد تصحیح کننده مصرف شود)  تنظیم نبودن باسکول مربوطه ، گرفتگی در قيف ، مشكل قيفي شدن و نوسان در ترکیب شیمیائی مواد تصحیح کننده کمتر تاثیر می گذارد .

حتی الا مکان از پدیده قیفی شدن جلوگیری شود با تغذیه مداوم (و همواره حداقل 30 درصد قیف از مواد پر باشد)

 

 

6-      تنظیم بودن سیستم های توزین(Weight Feeders)

7-      سیستم به Totalizer مجهز باشد.

8-   واحد آسیاب در شرایط یکنواخت و پایداری با ظرفیت مناسب و یکنواخت راهبری شود(از پر شدن آسیاب و با کم زیاد شدن خوراک آسیاب پرهیز شود)

9-   نمونه گیری از خروجی آسیاب با دقت انجام شود و تصمیم گیری واحد x-ray به درستی اعمال شود با مشاهده آنالیزهای دور از انتظار علت را سریعا با حضور در خطا تولید بررسی کنند

10-   سیلوهای هموژن راندمان اختلاط لازم را داشته باشد  B.F     5-7

11-   برگشتی کوره به طور یکنواخت به خوراک اضافه شود (از تجمع آن در سیلو جلوگیری شود)

12-   تخلیه یک سیلو هموژن در دو سیلوی انباری و تغذیه کوره از هر دو سیلو

 

دریافت مقاله : دانلود

 

 

 

+ نوشته شده در  جمعه بیست و هشتم بهمن 1384ساعت 22:3  توسط   |